از دیگر خانههای تاریخی تبریز، خانه بهنام نام دارد که از اوایل دوره قاجار به یادگار مانده است. این خانه امروزه به دانشکده معماری دانشگاه صنعتی سهند تبدیل شده است. از ویژگیهای منحصر بفرد این بنا معماری ظریف، پنجرههای مشجر، طاقها و ایوانهای بلند و بزرگ را میتوان نام برد. از مهمترین ویژگیهای معماری این بنای تاریخی آمیخته شدن نور با هنر منبت کاری و ایجاد طرحهای هندسی و تزیینی مختلف است که بسیار چشم نواز است. این بنا به دلیل اهمیت تاریخی در سال 1376 با شماره 1850 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. فضای درونی و بیرونی این بنای قاجاری، علاوه بر آراستگی داخلی، به دلیل طراحی متناسب با فصلهای مختلف سال از نظر تعادل دمایی و چشم انداز زیبا خیره کننده است. وسعت این بنا 300 متر مربع بوده و نمای بیرونی آن به دلیل گچ بریهای هنرمندانه، حوض آسمانی رنگ وسط حیاط و نمای آجری بسیار زیبا و خیال انگیز است.
معماری
ورودی این ساختمان از کوچه مشیردفتر و از طریق دالانی در پشت خانه قدکی صورت میپذیرفتهاست. این بنا دارای اندرونی و بیرونی است: بیرونی آن شامل طنبی (هفت دری)، کلهای و اتاق است که در ضلع شمالی حیاط شکل گرفتهاند. در طنبی ارسی دار آن که درای ایوان ستوندار با تزیینات گچی است، نقاشیهای بسیار زیبایی بر دیوارهها و سقفها نقش بسته است. تزیینات و نقاشیهای موجود در طاقچهها، شومینه طنبی و اتاقهای جنبی نیز چشمگیر است. در ضلع جنوبی بیرونی نیز فضاهایی شامل تراس تابستانی با ستونها، سرستونهای گچی مقرنس کاری و نیز فضای ورودی و چند اتاق دیگر دیده میشود. در ضلع شرقی و غربی، حیاط بیرونی به دیوارههایی که دارای طاق نما طاق نما میباشند محدود است.
اندرونی خانه در شمالیترین بخش ساختمان قرار گرفته که طرفین آن را اتاقهایی در قسمت شرق و غرب و مشرف به حیاط اندرونی تشکیل دادهاند. پشت بام اتاقهای اندرونی به صورت مهتابی استفاده میشود. این بخش ساختمان دارای زیر زمین نیز میباشد که اتاقهای زیر طنبی برای نشیمن تابستانی و دیگر اتاقها به صورت انباری و مطبخ در آن، مورد استفاده قرار میگرفت.
مساحت اعیانی این ساختمان ۸۴۰ متر مربع و مساحت عرضه آن ۹۰۰ متر مربع است اکنون جزو مجموعه دانشکده معماری شهرسازی دانشگاه تبریز است.
آدرس: استان آذربایجان شرقی، تبریز، Nowbar, ارک جدید